U, de petitionaris
Petitie verjaring

Het afstammingsrecht mag niet verjaren

1.153 ondertekeningen

Elk kind heeft het recht om te weten wie zijn ouders zijn. Tot op heden heeft het afstammingsrecht niet geleid tot betere ondersteuning van geadopteerden in het achterhalen van afstammingsgegevens. Ook het verjaringsaspect zorgt voor complicaties bij het tot gelding maken van dit recht.

Petitie

Wij

Een ieder die onderschrijft dat een wetswijziging op dit onderwerp hoognodig en rechtvaardig is.

 

constateren dat:

  • Dat een volwassen geadopteerde die ontdekt dat in zijn adoptie sprake was van onrechtmatigheden, te maken kan krijgen met verjaring bij het verhalen van eventuele schade.
  • Dit geldt ook als een delict is gepleegd in zijn adoptie en een strafvordering is gebaseerd op een misdrijf die verjaart, wat ook weer doorwerkt in een eventuele civiele procedure om schade te verhalen. Zie bij details enkele weblinks voor een toelichting met meer context.

 

en verzoeken

  • Om een wetswijziging of nieuwe wet rondom de verjaringstermijnen voor delicten die gepleegd kunnen worden in (internationale) adoptieprocedures, dan wel voor rechtsvorderingen om schade te verhalen.

  • De toegang tot waarheidsvinding mag niet afgesloten worden door verjaring. Fundamentele rechten komen anders in het gedrang.

  • Het belang van de benadeelde/het slachtoffer moet zwaarder wegen dan van de schadeveroorzaker/dader.

Ondertekenen

 
We e-mailen u een link waarmee u uw ondertekening kunt bevestigen. Uw gegevens worden niet doorgespeeld aan derden en blijven bij de Stichting Petities.nl. Meer hierover leest u in onze privacyverklaring.

Details

Ontvanger:
Tweede Kamer 
Petitieloket:
Einddatum:
17-05-2021 
Petitionaris:
Dewi Deijle 
Organisatie:
OJAU (Juridisch advies) 
Website:

Geschiedenis

Ondertekeningen